top of page

Nieuws

Ook jonge vrouwen kampen met urineverlies: 'We schamen ons ervoor'


Veel vrouwen – van jong tot oud – hebben last van urineverlies. Toch durven maar weinig mensen erover te praten. Om het taboe te doorbreken bundelen gynaecologen in Friese ziekenhuizen hun krachten. Verpleegkundige Liselotte Volkers ontwierp er zelfs een speciale 'sexy incontinentie-onderbroek' voor.

Liselotte Volkers ziet als verpleegkundige veel vrouwen die kampen met urineverlies. "Een op de drie vrouwen heeft er last van. Maar erover praten willen we niet. We schamen ons ervoor", vertelt ze aan EditieNL.

Sexy onderbroeken

Om iets tegen de schaamte te doen ontwierp ze speciale incontinentie-onderbroeken. Die absorberen niet alleen vocht, maar zien er ook een stuk charmanter uit dan het gemiddelde incontinentieondergoed. Ze zijn gemaakt van zwart kant.

Dat urineverlies niet alleen iets is waar vrouwen op leeftijd mee kampen, weet Karin Veldkamp, gynaecoloog bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek. "Urineverlies wordt gezien als iets voor oude vrouwen, maar ook jongere vrouwen hebben er last van", zegt ze tegen EditieNL.

Mogelijke oorzaken

Een bevalling kan de oorzaak zijn, maar dat hoeft niet. "Het kan bijvoorbeeld komen door een slecht functionerende blaas of zwak weefsel. Ook overgewicht, roken, cafeïne en frisdrank kunnen een rol spelen."

Oplossingen

Als je er last van hebt, kun je langs de fysiotherapeut gaan. Helpt dat niet voldoende, dan kan er een bandje van kunststof geplaatst worden onder de plasbuis. Bij druk – bijvoorbeeld door niezen, sporten of lachen – wordt de plasbuis tegen dat bandje gedrukt.

"Maar dat bandje is niet voor iedereen geschikt", vertelt Veldkamp. "Als je voor zo'n bandje kiest mag je bijvoorbeeld niet meer zwanger worden. Het bandje groeit vast en is niet flexibel. We weten niet wat voor gevolgen dat heeft voor een bevalling."

Onwetendheid

Er heerst volgens Veldkamp nog veel onwetendheid. "Vrouwen gebruiken bijvoorbeeld maandverband in plaats van de juiste inlegkruisjes en doen de gekste dingen om te voorkomen dat ze last van urineverlies krijgen. Sommigen gaan bijvoorbeeld minder sporten, minder drinken en durven niet te vrijen."

Bijeenkomst

Verschillende gynaecologen van Friese ziekenhuizen hebben besloten hun kennis en krachten te bundelen. Op 12 maart organiseren ze de bijeenkomst 'Jump! Zonder urineverlies’ in Thialf in Heerenveen. "We willen vrouwen met urineverlies graag helpen door ze bewust te maken van de oorzaken en oplossingen. Met of zonder operatie."

(Bron: EditieNL / https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5035361/jonge-vrouwen-urineverlies-onderbroek-operatie)

Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page