top of page

Nieuws

Waarom moet je vaker plassen als het koud is?


Je kent het vast wel: kom je buiten in de kou en hup meteen heb je het gevoel dat je moet plassen. Een gevoel dat ook kan opkomen wanneer je een koude supermarkt binnenloopt of met blote voeten op een koude vloer staat.

Pavlov-reactie

Jarenlang werd er gegist naar de reden van het meer plassen door kou, maar wetenschappelijk bewijs ontbrak. Het zou een Pavlov-reactie zijn of komen door krimpende bloedvaten. Onderzoekers van de KU Leuven denken achterhaald te hebben waarom de blaas samentrekt als mensen blootgesteld worden aan koude prikkels.

De Belgische wetenschappers hebben namelijk een zogenaamde moleculaire koude-sensor ontdekt die voor de plasreflex verantwoordelijk is. Deze ontdekking biedt perspectieven voor mensen met blaasproblemen en incontinentie. Want door deze koude-sensor stil te leggen, kan de plasreflex worden voorkomen.

Reflex

Het onderzoek, dat werd gedaan met proefdieren onder algehele narcose, liet zien dat er van een Pavlov-reactie geen sprake was. Maar eerder van een evolutionair bewaarde reflex.

Vervolgens gingen ze op zoek naar de werking van dit reflex. Een heel ingewikkeld verhaal, maar het blijkt te gaan om zogenaamde TRP-kanalen, die fungeren als moleculaire thermometers in het lichaam. De onderzoekers konden achterhalen dat een specifiek TRP-kanaal, TRPM8, verantwoordelijk is voor de plasreflex. Verder onderzoek moet uitwijzen of stoffen die de werking van TRPM8 afremmen ingezet kunnen worden bij mensen met blaasproblemen.

(bron: gezondheid.net/ KU Leuven)

Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page