top of page

Nieuws

Baanbrekend onderzoek naar baarmoederverzakking in Isala Zwolle

Een baarmoederverzakking, de helft van de vrouwen krijgt ermee te maken in haar leven. Baarmoederverwijdering was tot nu toe de standaard oplossing. In Isala Vrouw-Kindcentrum Zwolle is een baanbrekend onderzoek verricht waaruit blijkt dat verwijdering van de baarmoeder niet nodig is.

,,Tien jaar geleden startte ik dit onderzoek aan het begin van mijn opleiding tot gynaecoloog. Het verbaasde me dat niemand wist of een baarmoederverwijdering als oplossing voor een verzakking wel echt de beste was,” vertelt gynaecoloog Renée Detollenaere. Detollenaere promoveerde in 2016 op een eerste aanzet van dit onderzoek. ,,Het is namelijk ook mogelijk om een baarmoedersparende operatie te doen, waarbij je de baarmoeder behoudt, maar die als het ware met hechtingen vastzet aan weefsel wat nog wel stevig is.”

Wat is eigenlijk precies een baarmoederverzakking?

,,Het wil zeggen dat de baarmoeder naar buiten zakt. Dat kan komen door veroudering van het weefsel dat aan veerkracht verliest door pure biologische veroudering van de vrouw. Je kunt het dus niet voorkomen door te sporten. De meeste vrouwen krijgen ermee te maken na hun 45ste, maar het komt ook voor bij jonge vrouwen, bijvoorbeeld na zware bevallingen.”

Wat merk je ervan als je het hebt?

,,Vrouwen voelen een zwaar gevoel onder in de buik, hebben last met plassen of ontlasting. Maar ook met seks of sport kan het zeer beperkend zijn. Het is niet heel prettig dat je, voordat je seks kunt hebben eerst een balletje naar binnen moet duwen. Want zo kan het echt zijn. Het is in principe een aandoening waarmee je honderd kunt worden, maar de kwaliteit van leven gaat na behandeling wel heel erg vooruit. Dat hebben we echt uit het onderzoek van vrouwen teruggehoord.”

Wat heb je precies onderzocht?

,,Ik heb vanaf 2009 208 vrouwen met deze aandoening onderzocht en bevraagd, die een baarmoedersparende operatie of baarmoederverwijdering ondergingen. Sindsdien zijn we de afgelopen tien jaar steeds bezig geweest deze vrouwen te volgen. Het blijkt nu dat de vrouwen met de baarmoedersparende operatie minder terugkerende verzakkingsklachten hebben dan de vrouwen die een baarmoederverwijdering ondergingen. Want met een verwijdering van de baarmoeder haal je ook weer steun in de onderbuik weg en kan bijvoorbeeld ook de blaas, de darmen of ander weefsel opnieuw verzakken. Daarbij geven vrouwen zelf ook aan dat ze liever hun baarmoeder behouden, ze voelen zich completer.”

Waarom was dit onderzoek van belang?

,,Ik vond het vooral verbazingwekkend dat iets waar zoveel vrouwen last van hebben nog zo weinig onderzocht is. Niet alle vrouwen die klachten hebben hoeven geopereerd te worden, maar toch wel één op de vijf. Voor hen waren er twee opties: een baarmoedersparende operatie of dus de baarmoeder eruit halen, maar we konden vrouwen niet het een of het ander aanraden op basis van eerder onderzoek. Nu kan dat wel. Voor vrouwen is deze operatie veel minder ingrijpend en zo blijkt dus nu, ook beter.”

Dit is dus wel baanbrekend te noemen?

,,Ja, in september was er een congres in Amerika over urogynaecologie en onze onderzoeksgroep mocht als eerste spreken. We hebben ons onderzoek ook in het belangrijke medische tijdschrift The British Medical Journal gepubliceerd en de interesse van vakgenoten is zeer groot. Ik vind het erg fijn dat door dit onderzoek nu vrouwen waarbij voorheen wereldwijd baarmoeders werden verwijderd nu deze optie krijgen. Voor hen betekent dat echt een grote verbetering van hun dagelijks leven.”

(Bron: de Stentor: 15-10-19, 12:50)

Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page