top of page

Nieuws

Bekkenbodemoefeningen verminderen urineverlies bij mannen na een prostaatverwijdering

Onderzoek toont aan dat mannen na een prostaatverwijdering door het doen van bekkenbodemoefeningen beduidend minder urine verliezen dan mannen die niet oefenen.

Het blijkt dat de mannen die 4 weken na de operatie starten met het doen van bekkenbodemoefeningen mbv biofeedback en evt. elektrostimulatie een betere controle krijgen over hun bekkenbodemspieren , waardoor urineverlies aantoonbaar vermindert.

In Nederland wordt aangeraden om vooraf aan de operatieve ingreep al te starten met de bewustwording van de bekkenbodemspieren. Het is gemakkelijker om dit aan te leren voor de operatie dan na de operatie, en het uiteindelijke effect van het oefenen is daardoor groter. Ook wordt er in Nederland aandacht besteed aan het inzetten van de bekkenbodemspieren in de dagelijkse activiteiten (ADL). Hierbij komt de tijdens de therapie getrainde bekkenbodemfunctie en –controle goed van pas.

Conzales et al, 2020. Vroege start van bekkenbodemtraining na radicale prostatectomie.( Neurourology and Urodynamics,2020)

Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page