Een bevalling is net een marathon, daar train je toch voor?
Hoera, baby op komst! Ligt er al een stapel sportkleding tussen je zwangerschapsoutfits? Want bewegen tijdens de zwangerschap is misschien zelfs nóg belangrijker dan ervoor. Sportgynaecoloog Luc Baeyens en fysiotherapeut Tessy Boedt leggen uit waarom zwanger sporten zo heilzaam is. ,,Wie actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken, zoals rugpijn.”
Grote namen als Nike en Adidas lanceerden zwangerschapscollecties, en ook in de media en sportwereld zien we steeds vaker ronde buikjes. Sportgynaecoloog Luc Baeyens is allesbehalve verbaasd. ,,Werd het vroeger oogluikend toegestaan – alleen als je het gewend bent en plechtig beloofde het op een lager pitje te zetten – dan is dat vandaag 180 graden gedraaid. Zelfs wie voor de zwangerschap niet sportte, krijgt het advies om ermee te beginnen.”
Minder kwaaltjes
Recente studies tonen aan dat de meeste zwangere mensen te weinig bewegen. Vaak omdat veel gynaecologen en vroedvrouwen terughoudend zijn, betreurt Baeyens. Al spelen ook fysieke klachten, klassiekers als ‘te weinig tijd’ en de misvatting dat sporten niet goed is voor de zwangerschap een rol, vertelt fysiotherapeute Tessy Boedt. Zonde, want sporten heeft tal van voordelen, voorál tijdens de zwangerschap. ,,Wie voldoende actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken zoals rugpijn.”
En misschien het belangrijkste van alles: ook de bevalling zélf verloopt vlotter. Naar verluidt is een gemiddelde bevalling net zo zwaar als een marathon, glimlacht Tessy Boedt. ,,Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen? Je hebt meer kans op een ongecompliceerde bevalling, én er worden doorgaans minder hulpmiddelen gebruikt.”
Kindjes van actieve moeders wegen gemiddeld 200 tot 300 gram minder, waardoor er minder keizersnedes nodig zijn, bevestigt Luc Baeyens. ,,Bovendien hebben sporters een beter lichaamsbesef. Hun spieren zijn niet alleen sterker, ze kunnen ze ook beter beheersen en aansturen, wat goed van pas komt bij het persen.” Het resultaat? Vrouwen die sporten brengen minder tijd door op de bevallingstafel.
Sporten in de baarmoeder
Dat lagere geboortegewicht is niet alleen goed nieuws voor de bevalling. Luc Baeyens: ,,Hoe meer vetcellen bij de geboorte, hoe meer er later overblijven. Baby’tjes met overgewicht zullen dus vaker worstelen met obesitas.”
De baby krijgt geen hersenschudding als je tijdens de zwangerschap je hardloopschoenen aantrekt: die zit veilig in het vruchtwater en zal het eerder als een aangename deining ervaren. Een soort mobiele jacuzzi. Kan slechter, en helemaal als je weet dat hun hersenen beter reageren en rijper zijn dan het brein van baby’s die niet aan prenatale work-outs deden, vertelt de gynaecoloog. ,,Na de bevalling krijgen baby’s een apgarscore. Ademen ze goed? Klopt het hartje normaal? Reageren ze op stimuli? Die score schommelt na 5 minuten tussen 6 en 10 bij moeders die niet sportten, en stijgt volgens verschillende studies 1 à 2 punten bij moeders die dat wél deden. Na enkele maanden hadden ze betere motorische vaardigheden en maar liefst 18 jaar later waren er nog altijd duidelijke intellectuele verschillen.”
Lees het hele artikel uit het AD, met onder andere een paar oefeningen:
Comments